1. BUDU
Budu atau sos ikan bilis ialah
sejenis pekasam yang dibuat menggunakan ikan bilis. Budu merupakan makanan
tradisional yang terkenal di Malaysia dan dipasarkan di Kelantan, Terengganu
dan Selatan Thailand. Budu diproses daripada ikan bilis yang diperam sehingga
hancur. Budu boleh dihidangkan begitu sahaja atau dicampurkan dengan bahan
makanan lain seperti lada, mempelam dan air perahan limau nipis.
2. TEMPOYAK
Tempoyak dibuat daripada isi buah
durian. Isi durian ini diasingkan daripada bijinya dan ditambah dengan sedikit
garam dan disimpan selama tiga hingga lima hari di dalam suhu bilik untuk
proses penapaian. Tempoyak biasanya tidak dimakan begitu sahaja tetapi
selalunya dibuat sambal atau dimasukkan ke dalam masakan seperti gulai tempoyak
ikan patin atau pais ikan tempoyak. Tempoyak sangat terkenal di negeri Pahang
dan Perak, malah di bandar Temerloh, Pahang sendiri gulai ikan patin masak
tempoyak sangat terkenal.
3. CENCALUK
Cencaluk ialah sejenis lauk dalam
hidangan tradisional Melaka. Oleh sebab ia dibuat daripada udang halus yang
lebih dikenali sebagai udang geragau, cencaluk mengandungi kandungan protein
yang tinggi. Kebiasaannya, udang geragau ini sukar didapati. Di negeri Melaka,
udang ini boleh didapati pada musim tertentu di Pantai Klebang, Limbongan,
Tanjung Kling dan beberapa kawasan pesisiran pantai yang lain. Melaka bukan
sahaja terkenal dengan kesan peninggalan sejarahnya yang menarik lagi unik,
malah tidak ketinggalan juga dari segi makanannya yang amat lazat lagi
menyelerakan. Apabila kita menyebut mengenai makanan yang terdapat di Melaka,
pasti kita akan teringatkan cencaluk.
4. TELUR MASIN
Telur masin merujuk kepada telur
yang diawet dengan menggunakan garam bagi mengekalkan ketahanannya. Jenis telur
masin yang paling popular adalah telur itik. Ini adalah kerana kuningnya yang
lebih besar, tetapi telur ayam turut boleh dijadikan telur masin. Telur masin
pernah merupakan hasil perdagangan penting orang-orang China yang mengembara ke
luar negeri sebagai bahan bekal dan bahan perdagangan. Telur-telur ini disimpan
di dalam tempayan yang kemudiannya turut dijual selepas telur di dalamnya habis
digunakan.
5. PETAI JERUK
Sumber :
https://ms.wikipedia.org/wiki/Budu
https://ms.wikipedia.org/wiki/Tempoyak
https://ms.wikipedia.org/wiki/Cencaluk
https://nordiyana.com/delicious-cencaluk-traditional-melaka-food/
https://ms.wikipedia.org/wiki/Telur_masin
http://cenitherebeq.blogspot.com/2011/03/petai-jeruk.html
Comments
Post a Comment